Lingua franca si viitorul limbii engleze

Revista The Economist a publicat in luna decembrie un articol despre viitorul limbii engleze, actuala lingua franca, bazata pe opiniile lui Nicholas Ostler. (The Last Lingua Franca: English Until the Return of Babel. De Nicholas Ostler. Walker & Company; 368 pagini; $28. Allen Lane; £20)
Viitorul limbii engleze este discutat doar in ultimele doua capitole, probabil pentru ca titlul a fost impus de catre editor, cea mai mare parte a cartii tratand despre istoria impunerii limbilor drept lingua franca in decursul istoriei.
Desi s-a impus in mod absolut ca lingua franca, engleza este doar a doua limba vorbita pe glob (dupa chineza, bineinteles). Autorul observa ca numarul vorbitorilor nativi de engleza nu creste si ca nu exista tendinte ca engleza sa devina limba oficiala in alte state si ca programele informatice de traducere automata vor frana expansiunea limbii engleze si ca generatiile viitoare vor privi engleza precum privim acum caligrafia sau latina: prestigioase si traditionale, dar dispensabile.
As spune ca ne aflam intr-un moment de cumpana a istoriei si un pariu este inca greu de facut.

Puteti citi articolul din The Economist aici

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

4 Responses to Lingua franca si viitorul limbii engleze

  1. nelucraciun says:

    Cred că devine tot mai pueril să vorbim despre o lingua franca. Asaltul tehnologic e atât de mare încât, peste cel mult două decenii, dacă nu peste unul singur, va deveni inutil să înveţi o limbă străină. Mugurii viitoarelor aparate de tradus, Google translate (nu contest, foarte primitiv încă, practic nefuncţional) şi sintetizatoarele de voce vor revoluţiona capitolul comunicării interlingvistice. Un laringofon şi o cască vor fi terminalele viitoarelor aparate de comunicare între persoane vorbind limbi diferite. Nu credeţi? Pun rămăşag!

  2. Hronic says:

    Suntem intr-o spirala a evolutiei si deja percepem accelerarea vitezei schimbarilor tehnologice. Evolutia aceasta cred ca va duce in continuare la rducerea numarului de limbi vorbite.

  3. nelucraciun says:

    Cu sau fără noile tehnologii, numărul limbilor vorbite descreşte. Părerea mea este că această descreştere ar putea fi încetinită graţie aparatelor de tradus automat.

  4. Hronic says:

    Asa cred si eu. Ar fi insa doar o diminuare a tendintei.

Lasă un comentariu