Revelion la „Buhareţkaia”

Stimaţi tovarăşi, tovarăse,
Dragi prieteni,
Doamnelor şi domnilor,
Copii şi fraţi,

In vremurile vechi Bubiko iubea călătoria cu trenul, ca şi domnul Goe, marinel călător şi blatist pe CFR. Vremurile cele vechi s-au dus, au venit tovarăşii ruşi şi tovarăşii lor autohtoni. Cum s-au dus trenurile, aşa a venit şi vremea despărţirii de tovărăşi. Unii tovarăşi, mai evoluaţi, s-au adaptat la economia de piaţă pe care de fapt ne-au şi oferit-o. Şi au rămas cu noi să ne organizeze revelioanele.
Ruşii s-au dus şi ei. Nu chiar de tot. „Davai bani, davai mosie”, davai Basarabia şi celelalte. „Haraşo tovărăşie”, cunoaşteţi.
Zilele trecute am aflat că la Sankt Petersburg s-a inaugurat staţia de metro Buhareţkaia (Bucureşti). Nu, nu de la Vocea Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al metroului petersburghez a declarat, conform Agerpres, că „staţia a fost proiectată cu mai bine de două decenii în urmă, în perioada sovietică, iar acum noi o finisăm. În arhitectura staţiei sunt redate imagini din Bucureşti, de aceea noi suntem interesaţi ca denumirea să fie păstrată (…) Tematica arhitecturii româneşti este ilustrată în felul în care au fost decorate tavanele şi lustrele. Pilonii staţiei sunt făţuiţi cu marmoră albă, pavajul este din granit. De asemenea, proiectul prevede un mozaic cu un conac bucureştean”.
Pe de altă parte, fostul MAE sovietic care a plecat şi el, acum numindu-se prieteneşte MAE rus, indica diplomatic autorităţilor locale din Sankt Petersburg schimbarea denumirii staţiei.
Sinteza hotnews suna aşa: „Într-o scrisoare adresată autorităţilor oraşului, citată de presa rusă, se menţiona că România este un stat care nu poate fi numit prietenos, iar relaţiile cu acesta stagnează. Diplomaţia rusă mai menţiona că România susţine NATO, iar aceste motive ar fi fost suficiente, potrivit instituţiei, pentru a redenumi staţia aflată atunci în construcţie.”
Îngrijorarea MAE rus a fost sintetizată in limbaj nediplomatic de către purtătorul de cuvant al administraţiei locale care vorbind despre posibilele dificultaţi de orientare ale oamenilor sovietici îşi exprima temerile astfel: „Staţia Bucureşti este amplasată pe strada Bucureşti, mare şi iubită de toţi. Dar artera este foarte lungă, străbate practic întreg raionul, de aceea oamenii care nu cunosc foarte bine geografia zonei ar putea să se încurce, întrucât atunci când ar ieşi la staţia de metrou Bucureşti, ei nu ar înţelege în ce parte a raionului se află din punct de vedere teritorial”,
De aceea în vara anului 2012 cetăţenii oraşului au fost invitaţi să propună alte denumiri pentru staţia în construcţie, dintre care cele mai populare au fost Profsoiuznaia (Staţia Sindicatelor), Studenceskaia (Staţia Studenţilor), Ekaterinenskaia.
Întrucat MAE rus a avut prea târziu revelaţia caracterului neprietenos al Bucureştiului, numele staţiei Buhareţkaia nu a mai putut fi schimbat, aşa că şi de revelionul acesta Moscova va fi suspectată de prietenie cu Bucureştiul.
La anul si la multi ani!

Am colectat până acum următoarele propuneri ale cititorilor noştri:
1. Iaşiul să se infraţească cu oraşul Sankt Petersburg;
2. Iaşiul să-şi denumeasca o staţie de metrou cu numele „Moscova”;
3. Metroul din Bucureşti sa boteze o garnitură nouă de metrou cu numele „Sankt Petersburg”.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

12 Responses to Revelion la „Buhareţkaia”

 1. Radu says:

  Bucurestiul e pe aceeasi lungime de unda cu Moscova pt ca nu a denumit nicio statie cu numele de „Moscova”.
  Pentru simetrie, Iasiul se poate infrati cu Sank Petersburgul si sa-si denumeasca o statie de metrou „Moscova”. Ma rog, in viitorul apropiat.

 2. Hronic says:

  Consiliul Local Iasi se desemneaza cu indeplinirea acestei masuri care va duce in acelasi timp si la cresterea uluitoare a ratei de absorbtie a fondurilor europene.

 3. Radu says:

  Ma indoiesc ca popularii europeni, solidari in multe privinte cu cei de acelasi sange, vor spijini proiecte care sa fie un sprijin politic pentru cei care guverneaza un „popor uzurpator”.

  • Hronic says:

   Din considerente de „political correctness”, popularii europenii nu cred in lacrimi. Si nici Moscova, dupa cum stim de mai demult.

 4. Radu says:

  erata (de dimensiuni mai mici, fara semnaturi si stampile, fara publicare in monitorul oficial): „vor finanta proiecte” in loc de „vor sprijini proiecte”

 5. @ hronic

  pastrind proportziile (si pina administratzia eterna pesede a iasului deschide prima linie de metro), io zic ca ar fi bine sa se boteze macar una din garniturile de metro buhareshtene cu numele sankt petersbourg, in semn de apreciere a gestului administratziei locale d’acolo care a rezistat, vad, presiunilor si indicatziilor „de la centru”.

  e bine de stiut ca pina acum acele trenuri poarta numele unor orase din aliantza din care cu mindrie (dar fara prea mare onoare) facem parte, cea vestica, adica, precum (azi am aflat – uitindu’ma pe goagal!) si numele unor flori!

  e la fel de bine de precizat ca doar trenurile noi poarta un nume, cele vechi, ceaushiste, au fost lasate prada artistilor anonimi care au posibilitatea sa’si exerseze talentele graffiti pe ele, lucru care, se pare, le’a folosit, incendiile care le aveau drept subiect si obiect rarindu’se in mod remarcabil din acel moment…

  la multzi ani!

 6. CiGriArg says:

  Lasă că avem destule străzi și stații (ce-i drept, nu de metrou), care poartă nume rusești aici, în stânga Prutului. Deci, nu văd vreo urgență de asta la București… Amintiți-le doar diplomaților că Basarabia e tot România. În rest, să nu fie cu supărare, „avem di tăti”, inclusiv stații cu numele de „Moscova”… 🙂

  La mulți ani! Un an nou frumos și bun!

  • Hronic says:

   Când m-am gândit la paritate am luat în calcul că ruşii ştiu că toate denumirile ruseşti din Basarabia vor reveni la numele lor vechi româneşti.
   Un An Nou cât mai bun!
   La mulţi ani!

 7. CiGriArg says:

  O! Da! N-ar fi rău să fie bine! 🙂 Să renunțăm la cele mai banale dintre denumirile alea, cele care nu au acoperire, sunt rodul politicii de uniformizare din fosta URSS (unde fiecare oraș era obligat să aibă o stradă, o bibliotecă, un cinematograf și un teatru Pușkin, apoi câte ceva numit Tolstoi, apoi, Gogol etc. – și, colac peste pupăză, vreo 2-3 străzi „Studencesckaia”, „Academoceskaia” și cu alte nume, la fel de „plastice” și, mai ales „originale”! 🙂 ), dar până atunci… Doamne ajută să fie un an bun, și noi feriți de rele și cât mai drepți…

 8. radu says:

  Anul poate fi mai bun sau mai rau, mai da o ploaie ‘ici, o ploaie ‘colo. Problema este cum suntem noi, esentiale fiind faptele noastre bune, temei de construire. La multi ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: