Victor Giosan. Scrisoare Deschisa către membrii Partidului Național Liberal

Motto: „România va recâştiga încrederea partenerilor săi din Uniunea Europeană doar prin dovezi că domnia legii este deasupra intereselor de partid, că toate părţile demonstrează respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constituţional şi că reformele sunt ireversibile…”
Comisia Europeană, Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare – MCV

Dragi colegi liberali,

Evenimentele ultimelor săptămâni m-au făcut să reflectez mult asupra actualei politici a PNL: în ce măsură mai există compatibilitate între principiile, valorile și acțiunile autentic liberale și cele promovate în prezent de partid. A fi liberal înseamnă, cel puțin pentru mine, a încuraja munca și competența individuală; a stimula competiția corectă; a construi o solidă democrație internă în partid prin dezbateri deschise, protejarea opiniilor minoritare, alegeri și desemnări democratice, promovarea profesionalismului; a respecta regulile, instituțiile și legile; a consolida sistemul democrației reprezentative la nivel național printr-un mecanism eficace de control și echilibru al puterilor în stat, a unui echilibru între majoritate și opoziție; a guverna pentru societate chiar dacă pe baza principiilor, valorilor și programelor liberale; a legifera gânditu-te care va fi impactul acelei reglementări atunci când inevitabil vei fi în opoziție.

Din păcate Partidul Național Liberal s-a îndepărtat de toate acestea, fiind dominat tot mai mult de ura împotriva unei singure persoane și de dorința de a controla cât mai multă putere. Au fost uitate complet formulele programatice lansate în 2009: ”revoluția bunului simț” și ”să facem un altfel de politică” – constatăm astăzi că PNL nu face altceva decât să aplice integral, alături de PSD, modelul politic inventat intre 2000-2004, non-liberal, non-democratic și non-european: acela al controlului absolut al puterii prin controlul politic al societății și instituțiilor. Am avut o șansă istorică să arătăm că se poate face și ”altfel de politică”, dar am ratat-o răsunător.

Scopul actualei guvernării USL pare a fi exclusiv obținerea cât mai rapidă a controlului integral al instituțiilor, fapt ce-și pune amprenta pe toate deciziile luate după 10 iunie 2012. Pentru atingerea acestui scop au fost sacrificate stabilitatea economiei românești (vezi falimentul Hidroelectrica și creșterea dobânzilor la datoria publică), situația economică a sute de mii de familii cu credite în Euro (vezi evoluția cursului RON), finalizarea integrării depline României în UE (compromiterea acceptării în spațiul Schengen din această toamnă si continuarea pe termen nedefinit a MCV). Într-o lună România a devenit paria Uniunii Europene, guvernarea USL risipind cu nonșalanță credibilitatea, atâta câtă avea pe plan internațional țara noastră. S-au încălcat în picioare regulile statului de drept, ale statului liberal numai pentru a se plăti polițe și pentru a se plasa în posturi oamenii de partid, toate acestea înaintea oricăror priorități economice și sociale. S-au făcut presiuni asupra instituțiilor, s-au făcut modificări instituționale prin ordonanțe de urgență, s-a recurs la șmecherii penibile pentru a pune instituțiile în poziția de a nu se putea pronunța, s-a trecut cu ”tancul” votului parlamentar în disprețul absolut ale principiilor statului liberal. Aceasta în condițiile unui Parlament aflat la 5 luni de alegerile generale la termen și a cărui legitimitate USL a contestat-o vehement nu cu mai mult de 5-6 luni în urmă. PNL și PSD au condamnat pe bună dreptate majoritățile ”fabricate” pe care s-au bazat guvernele Boc și Ungureanu, dar brusc au uitat toate acestea în ultima lună, când au creat spre folos propriu, prin aceleași mijloace, propria majoritate, la fel de puțin legitimă. În mod uluitor acum totul este legitim si democratic – când suntem noi în fruntea bucatelor nu mai contează mijloacele, acestea pot fi criticate numai când suntem în opoziție..

Când PNL era în opoziție, rapoartele Comisiei Europene pe MCV erau ”corecte și reflectau neîmplinirile, eșecurile și natura coruptă a regimului Băsescu”. Astăzi Comisia Europeană ”își excede competențele, raportul nu reflectă realitatea, autoritățile europene fiind manipulate de atitudinea anti-națională și anti-românească a opoziției, mai ales a Monicăi Macovei” – citatele sunt numai aproximative. Înainte de accederea la putere, se organizau seminarii la Parlamentul European pentru a atrage atenția asupra dictaturii lui Băsescu și aceste mijloace ni se păreau legitime, morale și normale. Acum cea mai slabă critică a instituțiilor europene este înecată într-un val de minciuni și pseudo-interpretări care se sfârșesc invariabil cu ”nu primim lecții de la nimeni”. Acest dublu standard și dublu limbaj, unul când eram în opoziție și altul, complet diferit, care ne aduce înapoi cu mai bine de 15 ani, când suntem la putere, este cea mai bună dovadă a derivei grave în care a ajuns PNL: care este în fond adevărata atitudine a noastră? Care sunt principiile noastre? În ce credem și ce vrem să facem din România? Uniunea Europeană este bună numai când suntem în opoziție și când ne dă bani?

În acest context mijloacele contează extraordinar de mult, la fel ca și limbajul dublu sau principiile încălcate, și toate vor avea consecințe incalculabile în viitor. În primul rând am arătat tuturor că nici un fel de valori, reguli sau scrupule nu contează pentru a controla absolut puterea și a-ți învinge adversarul – am accentuat astfel la limită o spirală a practicii politice care ne duce la dezastru. Același tratament ni se va aplica și nouă la prima ocazie (și nu peste mult timp), fie ca va fi vorba de PSD, de PDL sau de altcineva. Vom fi aruncați de la putere după aceiași rețetă ”am majoritate – fac ce vreau”. În loc să împărțim puterea cu opoziția, pentru ca și noi să deținem ceva din putere când vom reveni în opoziție, am preferat soluția facilă și ne-liberală a controlului absolut obținut prin fraudă democratică, fiind poate convinși că vom fi ”eterni” în scaunele guvernării. Dar așa cum a arătat istoria ultimilor 22 de ani aceasta e o iluzie, însă una sinucigașă. După cum știți la fel de bine ca mine, nu o să treacă mult după alegerile din toamnă și se va declanșa un război total în interiorul USL între PNL și PSD, pentru care se fac pregătiri intense încă de pe acum în ambele tabere. Riscul ca să ni se aplice același tratament și să fim aruncați din scaunele puterii ca niște ”vremelnici tovarăși de drum” este foarte mare – de fapt nu mai este o probabilitate, ci o certitudine dureroasă. Singura necunoscută este când se va întâmpla.

Pe de altă parte, suspendarea/demiterea Președintelui după modelul moțiunii de cenzură (așa cum clar este expus în motivarea suspendării prezentate Parlamentului), deschide larg ușa instabilității politice cronice și a ne-guvernabilității acestei țări. De acum încolo ori Președintele va fi, fie un fel de eunuc, liber să transmită mesaje de Crăciun, Anul Nou și Paște, fie va fi schimbat la fiecare modificare a majorității parlamentare sau a dispoziției publicului. Și nici Primul Ministru nu se va simți prea bine în lipsa unei legitimități directe și în condițiile unei permanente instabilități politice – modul cum s-au clădit majoritățile în ultimii 2 ani și în special din aprilie încoace, va reprezenta un model și pentru viitor: cumpărarea și șantajarea parlamentarilor va deveni norma și instrumentul principal de clădire și dărâmare a guvernelor României.

Acțiunile politice ale USL din ultima lună au reușit performanța unei izolări profunde și pe termen lung a României pe plan internațional și în special în cadrul UE. Liderii noștri au ajuns să se comporte față de colegii și partenerii noștri europeni în stilul lui Vadim Tudor, al unui naționalism rudimentar și izolaționist, care nu are ce căuta în PNL. Uniunea Europeană este o colectivitate de valori, principii și politici care sunt comune și sunt apărate împreună – UE nu înseamnă numai banul contribuabilului german și olandez pentru agricultorii români sau pentru autostrăzi care nu se mai termină, sau numai dreptul românilor de a circula și muncii liber peste tot. Înseamnă în primul rând respect pentru valorile, principiile și practica comună, consolidate și validate în cei peste 50 de ani de existență a Uniunii și care au dus la prosperitate, libertate și democrație pentru toate țările membre. Fără respectarea acestora este imposibilă apărarea și promovarea intereselor legitime ale României, lucru care este posibil numai într-un cadru consensual și de respect reciproc – astăzi România nu mai este respectată aproape de loc și de nimeni.

Nu vreau să înțelegeți din această scrisoare că sunt pro-PDL sau pro-Traian Băsescu – aceștia au o mare răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, contribuind cu mult spor la spirala infernală a politicii de tipul ”sunt la putere și fac ce vreau”. PSD, PNL, PDL, UDMR sunt aproape identice din punct de vedere al modului de a face politică, a mecanismelor interne de luare a deciziei, a tipului de politician promovat. Acest model profund nociv se referă strict la cum se cucerește și se păstrează guvernarea pentru a fi transformată în putere absolută și pentru a o utiliza în vederea obținerii a cât mai multe beneficii personale. Mijloacele utilizate pentru aceste scopuri sunt urmărirea exclusivă a interesului personal, cinismul, ipocrizia, promovarea incompetenților, politizarea oricărei instituții publice, de la Avocatul Poporului, la directorul școlii din Ghioroiu. Principiile, valorile, programele, promovarea interesului public, promovarea libertății, a unei societăți bazate pe merit, nu mai contează aproape deloc. Partidele, inclusiv PNL, au devenit alianțe de grupuri de interese, mecanisme de parvenire socială și economică, de control social și economic al sectorului public, chiar și al celui privat, pentru a obține cât mai multe avantaje personale.

Această scrisoare deschisă este în primul rând un protest împotriva acestui model de a practica politica, model care în ultimele săptămâni au ajuns la o culme a ipocriziei și cinismului, pe care nu o credeam posibilă și cu efecte devastatoare pentru România pe termen lung. Nu sunt deloc un idealist și cred că nu este totul pierdut, – sunt convins că ”rinocerizarea” politicii a ajuns să ne afecteze direct viața de zi cu zi și că trebuie acționat acum și aici. De aceea vă invit să reflectați la tot ceea ce s-a întâmplat, să refuzați ideile date de-a gata de liderii partidului sau de mass-media, să meditați la ceea ce s-ar putea face și cum, ca să revenim la principiile și valorile liberale. Putem face acest lucru împreună – a fi liberal, a fi patriot, înseamnă să acționezi pe baza principiilor enunțate la început, a valorilor și politicilor acceptate la nivel european, singurele care pot garanta prosperitatea, libertatea și democrația țării noastre. A venit timpul să dezbatem și să acționăm consecvent și fără teamă în acest sens. A venit momentul să ieșim din dihotomia pro sau contra lui Traian Băsescu, să reconstruim un adevărat partid liberal, pentru noi, pentru copiii noștri și pentru România.

Victor Giosan

– Scrisoare deschisa preluata cu acordul autorului

Victor Giosan este economist, membru al PNL, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s