Aspecte penale ale loviturii de stat

Statul de drept este in acest moment sub asediul pucistilor. Sub asediul prostilor, spune Ion Cristoiu, pentru ca asa i-a definit. Déjà am aflat ca Parchetul ICCJ a solicitat MAE copii dupa corespondenta ministrului de Externe Marga referitoare la corespondenta delegatiei Romaniei la Consiliul European.
Art. 240, Cod penal: “Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”
Astazi Parlamentul Romaniei intentioneaza sa-l suspende pe Traian Basescu.
Constitutia Romaniei prevede la art. 95, alin. 1:
“În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.
Curtii Constitutionale i s-a cerut un aviz care, ca si la incercarea de suspendare din 2007, nu poate fi decat negativ intrucat Parlamentul nu a putut sa aduca argumente in afara de exprimarea unor pozitii publice la care are dreptul fiecare cetatean, inclusiv Presedintele Romaniei.
Intrucat vinovatia nu exista, ne aflam in situatia in care Parlamentul Romaniei doreste organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, ceea ce reprezinta o incalcare a prevederilor constitutionale care stabileste durata mandatului presedintelui la 5 ani.
Toate loviturile impotriva statului de drept din ultimele zile ii fac pe multi comentatori sa se intrebe de unde vine caracterul de urgenta al acestor actiuni ilegale concertate si planificate. Scopul final al acestor acte ilegale nu este suspendarea presedintelui Romaniei, ci anihilarea puterii judecatoresti pe care doresc s-o manipuleze.
Presedintele Basescu ii informa pe membrii parlamentului ca statul de azi nu mai este statul de acum cativa ani. In perioada urmatoare initiatorii acestor acte ilegale vor constata ca planul lor se va prabusi, coalitia care avea certitudinea ca va castiga cu o mare majoritate alegerile legislative din toamna va constata ca intentiile de vot nu raman aceleasi pentru totdeauna, cetatenii care s-au facut vinovati de acte administrative ilegale vor constata ca vor raspunde conform legii pentru ca statul de drept nu mai poate fi cumparat. Nimeni nu este mai presus de lege.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: