Monitorul Oficial si blocarea accesului liber la legislatia Romaniei

Legislatia Romaniei - gratuit

Trecerea Monitorului Oficial din subordinea Parlamentului in subordinea Guvernului Romaniei, in conformitate cu OUG 36/27.06.2012 de modificare a Legii 202/1998, a fost publicata la trei zile dupa emitere, o performanta net inferioara publicarii unui ordin de ministru care a reusit sa fie publicat in ziua urmatoare semnarii. E drept ca acea publicare nu dorea sa opreasca lucrarile unei comisii care vroia sa cerceteze o acuzatie de plagiat, ci doar sa-l ajute pe ministru sa-si predea mandatul in bune conditiuni, ca doar vorbim despre cel mai cinstit guvern.

Pentru ca Monitorul Oficial ne-a aratat ca performanta este posibila, ar trebui ca legea sa prevada ca toate documentele care apar sa fie publicate cel tarziu in ziua urmatoare depunerii acestora, in felul acesta puterea politica, oricare ar fi ea, nu ar mai putea fi acuzata ca are interese diferite de interesul public.

Primul articol al Constitutiei Romaniei, la alin (5) prevede ca: „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, iar pentru realizarea accesibilitatii si previzibilitatii legilor, Constitutia Romaniei prevede la art. 78 ca „legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.”

Legislatia de aplicare stabileste insa ca „Regia Autonoma «Monitorul Oficial» realizeaza un produs electronic continand actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Sumarele monitoarelor oficiale sunt accesibile permanent” (Legea 224/2009, care aproba Ordonanta Guvernului nr. 23/2008), de parca si legea trebuie cunoscuta si respectata doar in primele 10 zile, dupa care, invechindu-se, devine lipsita de interes.
Pentru ca societatea are nevoie insa de cunoasterea legii, iar cei pe care ii platim ne interzic accesul la informatie, exista mai multe site-uri care au pus la dispozitie aceasta informatie, consumand timp si efort, spre supararea regiei care are misiunea sa ne faca sa cunoastem legile. In acest sens putem interpreta formularea unei plangeri penale pe care RAMO o depune impotriva detinatorului unui site privat pentru a bloca accesul la cunoasterea legislatiei Romaniei.

Cei din cercul puterii au incercat sa justifice trecerea Monitorului Oficial in subordinea Guvernului Romaniei si prin posibilitatea de a avea acces liber, gratuit, la legislatia tarii. Desi nu este nici o legatura intre accesul liber la legislatie si institutia statului care patroneaza RAMO, deocamdata nu se intrevede vreo schimbare.

Asa cum ar trebui sa ne spuna o reclama TV, sunt cetatean european si am dreptul sa cunosc legislatia europeana publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar accesul liber si gratuit la legislatia Romaniei ramane in continuare interzis.

Apelul domnului dr. Andrei Savescu, avocat, presedintele Societatii de Stiinte Juridice, de publicare integrala si gratuita a Legislatiei Romaniei a strans pana la data de 30.06.2012 un numar de 3.336 de adeziuni.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: