Marile voci ale Romaniei. Leonida Lari (1949-2011)


Leonida Lari

„Sa nu ma rupi, copila,
De eri abia-infloresc
Te rog sa-ti fie mila,
Eu vreau sa mai traiesc.

Nu te uita ca-s mica
Sunt mica, intr-adevar,
Si sunt o floricica,
Dar pot visa un cer.”

Albastrita – Leonida Lari

Leonida Lari a fost una din marile voci ale Romaniei, paradoxal insa putin cunoscuta in Romania. Poeta, redactor al publicatiilor „Literatura si Arta” si „Glasul Natiunii”, dar mai ales unul din cei mai importanti si mai cunoscuti militanti ai miscarii de renastere nationala din Basarabia in anii 1988-1991, a inflacarat inimile celor care au ascultat-o la marile manifestari care au avut loc in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.
Membra a Sovietului Suprem al URSS (1988-1990) a trecut apoi Prutul si in anul 1992 a intrat in Parlamentul Romaniei din partea PNTCD, iar apoi a obtinut alte doua mandate din partea PRM, in ultimii ani revenind in PNTCD. A fost dezamagita de clasa politica din Romania. Trebuie sa explicam aici ca partidele politice din Romania nu pot avea o politica nationala coerenta pentru ca le lipsesc oamenii care sa inteleaga istoria.
Iata in continuare cateva citate edificatoare din ce spunea Leonida Lari:

„Am început lupta de eliberare şi reîntregire naţională în 1987, la Uniunea Scriitorilor, alături de minunaţii bărbaţi Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Matcaş, Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Ion Ungureanu, Ion Hadîrcă şi de o femeie neînfricată, Lida Istrati, cerînd limbă de stat – limba română, grafie latină, istoria românilor, însemne naţionale şi reunificarea ţării. Scriitorii aveau o forţă uluitoare asupra mulţimii. Îmi aduc aminte de zecile de mii de oameni adunaţi în faţa Guvernului care cîntau cîntece patriotice şi nu aveau frică de nimic.

Mişcarea Democratică din Moldova a eşuat pentru că au fost prea mulţi trădători, pentru că a existat un Ion Iliescu care a recunoscut independenţa unui stat în stat, ignorînd toate victoriile noastre de pînă atunci. Cu regret, România nu a avut un plan în privinţa Moldovei, votînd existenţa RSSM, numai că fără de „SS”.

Ţările Baltice au mers atît de departe deoarece au fost state unitare şi nu au fost rupte şi bucăţite precum Basarabia. Turcii şi ruşii au pretins secole de-a rîndul la pămînturile româneşti… Citiţi opera social-politică a lui Eminescu şi vedeţi ce spune el acolo. Aceste teritorii nu au aparţinut niciodată nici ruşilor, nici turcilor. Din păcate, în toate timpurile s-au găsit oameni care să slujească cu vrednicie imperiile reacţionare de altă culoare. Încă în anii ’80, pe cînd eram deputat în Sovietul Suprem al Deputaţilor URSS, le-am vorbit şi lui Luchianov, şi lui Gorbaciov despre pactul Molotov-Ribbentrop… Despre art. 3 al celei mai reacţionare constituţii sovietice, din 1936, ce nu admitea rupturile teritoriale, ceea ce a săvîrşit imperiul sovietic împotriva României… Despre art. 14 al aceleiaşi constituţii staliniste, stipulează că nu există prerogative constituţionale pentru fondarea unor state pe teritorii cotropite.

Dacă ar fi să schimb ceva în istoria noastră recentă, aş schimba în primul rînd mentalitatea. Oamenii trebuie să înţeleagă că Dumnezeu e mai presus de toate. Cei care au distrus poporul nostru, în afară de Gorbaciov, care a vrut schimbarea, îşi au propriile examene de conştiinţă.

După toată degringolada de la Chişinău, după ce fuseseră atacaţi Matcovschi şi Dabija, am fost nevoită să mă retrag la Bucureşti. La plecare, la conferinţa de presă, am declarat atunci că încă 100 de ani de luptă împotriva hidrei ruseşti, n-ar însemna nimic fără ajutorul ţării-mamă. Din păcate, în România am găsit o clasă politică pusă pe căpătuială, coruptă şi vîndută. Numai eu ştiu cîte am îndurat aici, fiind numită rusoaică, KGB-istă şi comunistă. Mai bine mă împuşcau atunci cînd s-a tras în geamurile casei mele din Chişinău… Dar să nu uităm un lucru: chiar dacă Iliescu ne-a trădat, au rămas destui patrioţi în ţara asta.”
Blog Leonida Lari
Argentina Gribincea despre Leonida Lari

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

6 Responses to Marile voci ale Romaniei. Leonida Lari (1949-2011)

 1. Pingback: Trist, Marele Vânt în Piaţa Diolei… « Argentina Gribincea's Blog

 2. nelucraciun says:

  Citeam despre Leonida Lari si ceilalti patrioti romani din Basarabia in Literatura si Arta, pe niste vremuri cand, aici, traiam in plina dictatura!

 3. Hronic says:

  Atunci au fost niste timpuri extraordinare in Basarabia. Si nu a fost usor pentru cei care le-au trait pentru ca „ei, care astazi vaneaza Literatura si Arta” (Grigore Vieru) nu au cedat fara lupta. Scriitorii din Basarabia au reusit sa trezeasca acea constiinta despre care cei mai multi nu credeau ca mai poate renaste. „Literatura si Arta”, „Nistru”, „Glasul” au fost revistele pe care le-am citit, constient fiind ca acele vremuri pentru Basarabia se pot compara in istorie cu perioada de la 1848 in Europa.

 4. nelucraciun says:

  Ai stire ce se mai intampla astazi cu aceste publicatii? Mai apar pe hartie? Dar on line?

 5. Hronic says:

  Cred ca doar „Literatura si Arta” mai apare. Aici avem site-ul revistei „Literatura si Arta”
  Presa in limba romana din Basarabia apare in conditii dificile, de multi ani se vorbeste ca Moscova sprijina aparitia publicatiilor in limba rusa de acolo, dar Bucurestiul pare sa nu inteleaga in continuare ce se intampla.

 6. a scäpärat o stea, s-a präbusit in bezna de searä says:

  Doamne, päzeste-mä de AI MEI (cu trup si singe), cä de sträini mä voi päzi singurä…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: