Istoria asediului Lisabonei. 2

Discutand despre actuala criza mondiala, spuneam intr-un articol din 15 ianuarie 2011 ca „Nouriel Roubini, cel care a prognozat criza actuala in anul 2007, a afirmat ca Portugalia va fi a treia tara care se va confrunta cu manifestarile acestei crize”.
Afirmatia era contestata vehement pe atunci, bineinteles, de catre Jose Socrates, acum primul ministru demisionar al Portugaliei, acelasi care a anuntat marti seara acceptarea planului de salvare pe trei ani in valoare de 78 de miliarde de euro oferit de catre FMI si de catre Comisia Europeana, dar si de catre Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, fost prim ministru al Portugaliei.
Prin acest acord Portugalia s-a angajat sa-si reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB pentru anul 2011, 4,5% pentru anul 2012 si 3% pentru anul 2013, in conditiile in care deficitul inregistrat in anul 2010 a reprezentat 9,1% din PIB.
Se speculeaza ca Portugalia a fost obligata sa accepte planul si datorita pozitiei lui Jean-Claude Trichet, randamentul obligatiunilor de stat portugheze pe 2, 5 si 10 ani ajungand la un nivel maxim.
Reprezentantii negociatorilor din partea institutiilor internationale au negat insa afirmatiile primului ministru portughez ca acordul ar cuprinde conditii preferentiale acordate Portugaliei, prin comparatie cu cele acordate anterior Greciei si Irlandei, dar acestea vor fi cunoscute de abia in perioada urmatoare avand in vedere si tinerea alegerilor parlamentare portugheze la data de 5 iunie.
Programul va trebui aprobat de parlament si va fi necesar si acordul celor 17 tari membre ale zonei euro.
Putem spune ca Lisabona a fost din nou salvata de catre portughezi cu ajutorul cruciatilor FMI, desi Raimundo Silva s-ar putea sa nege inca o data in numele lui Jose Saramago acest fapt istoric incontestabil.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: