Eminescu: „Suntem romani si punctum!”

Imi amintesc ca la mijlocul anilor 80, la un seminar de istorie, profesoara noastra a venit cu o carte de documente istorice din care mi-a cerut sa citesc un text. Era proclamatia Sfatului Tarii de la 27 martie 1918:
„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România.”
Discutand cu cei din jur, am ajuns la concluzia ca toti profesorii nostri de istorie erau “antisovietici”, cum definise sintetic si cu incantare un coleg.
Chiar si in perioada comunista, la Bucuresti s-a putut totusi discuta subiectul Basarabiei, chiar daca doar in sensul dorit de catre autoritati.
Ion Gheorghe Maurer a povestit intr-un interviu acordat TVR la inceputul anului 1990 ca intr-o vizita pe care a facut-o in China pe cand era prim ministru al Romaniei, din cauza distantei a facut doua escale in URSS. La intoarcere a fost intrebat de catre “tovarasii sovietici” ce-I spusesera “tovarasii chinezi”. Maurer relata cu un umor ironic ca le-a raspuns: “Au spus ca ne-ati luat Basarabia”.
Astazi putini romani inteleg ca perioada sovietica a fost pentru Basarabia o perioada de deznationalizare fortata, de mankurtizare, o incercare de inlocuire a populatiei romanesti cu alogeni si ca experimentul criminal sovietic a fost acolo mult mai dureros decat in Romania.
In perioada de dupa 1989 politicienii de la Bucuresti au fost in general dezinteresati de problemele Basarabiei , uneori doar media amintind de aniversarea unirii din 27 martie 1918.
Am cautat o informatie despre acest subiect pe hotnews.ro, dar eu cel putin nu am gasit-o. In schimb am gasit-o pe publika.md, apartinand lui Vantu, informatia concluzionand viral:
„În timp ce unii văd unirea Basarabiei cu România ca pe un act istoric pozitiv, alţii o consideră drept ocupaţie”.
Astfel de jurnalisti “impartiali” ar putea scrie in acelasi registru: “În timp ce unii văd crimele lui Stalin ca o crima impotriva umanitatii, alţii le considera ca pe un act istoric pozitiv”.
Evenimentele din Republica Moldova apartin spatiului romanesc si ar trebui ca macar media de la noi sa le reflecte ca evenimente interne.

Basarabia lui Dumnezeu from Ion Roata on Vimeo.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: