Legendele crizei

Criza economica s-a manifestat incepand cu anul 2008 in cea mai mare parte a lumii. Ingrijorari serioase au aparut aproape peste tot in lume, mecanismul economic capitalist neputand sa anticipeze criza.
In timp ce pe atunci tacutul Isarescu spunea ca „exista ceva ce va schimba definitiv lumea in aceasta criza”, responsabilii nostri politici de abia aflau de existenta crizei si lansau prima legenda, aceea a neafectarii Romaniei.
Ulterior s-a constatat ca Romania a fost una din tarile cele mai afectate din Europa.
Intre timp s-a uitat afirmatia initiala ca Romania este imuna la acesta criza, iar efectele acesteia au ajuns sa fie justificate in mod fals prin existenta numarului mare de asistati social, o realitate pe care si noi am discutat-o de curand. Ideea este preluata cu mare entuziasm si in blogosfera, asa ca putem citi destul de des explicatia unora ca asistatii social sunt intretinuti „din salariul meu” si ca un adevarat capitalism ar trebui sa elimine pe cat se poate mai mult capitolul cheltuielilor sociale din bugetul public.
Discutii pe aceasta tema au loc si in restul continentului, Europa sociala se va schimba si ea cel putin in parte, statul bunastarii va trebui sa sufere niste corectii pentru a putea supravietui.
Cunoastem ca statul are un rol de redistribuire a veniturilor si ca mai ales regimurile de stanga se indeletnicesc cu activitatea condamnabila, asa cum ni se spune, de a lua de la bogati ca sa dea asistatilor social si ni se spune ca acest mare rau ar trebui schimbat. Se uita cu nonsalanta si de umanismul socialist pe care unii comentatori l-au promovat cu doua decenii in urma, si de principiile religioase invocate atunci cand convin, si de cresterea diferentei dintre bogati si saraci in conditiile redistribuirii invocate.
Aceste cheltuieli au rolul lor important in ce priveste nivelul inregistrat al deficitului bugetar, dar rolul primordial al statului trebuie sa fie incercarea de optimizare a cheltuirii banului public si pastrarea echilibrelor economice.
O comparatie interesanta ne ofera Eurostat care publica ponderea cheltuielilor sociale in total PIB in tarile europene, ultimele date disponibile fiind pentru anul 2008. Din analiza datelor rezulta ca Romania se afla printre tarile cu cel mai redus nivel al acestor cheltuieli, ceea ce ne spune foarte mult.
Sursa: Eurostat

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

4 Responses to Legendele crizei

 1. nelucraciun says:

  Cred că totuşi datele ar trebui corelate şi cu procentul din PIB care revine bugetului.
  Apoi, în prima parte a lui 2009 au avut loc creşteri importante ale banilor alocaţi în scopul asistenţei sociale.
  Lumea nu se revoltă decât pentru banii aruncaţi trântorilor (de ex. venitul minim garantat) şi pentru privilegiaţii regimului.

 2. Hronic says:

  Datele reprezinta tocmai ponderea cheltuielilor in PIB.
  Sigur ca suntem toti revoltati de sistemul de coruptie prin care banii ajung la privilegiatii regimului.

  • nelucraciun says:

   Nu cred că am fost destul de explicit. Să exemplific: România cheltuie 14,25% din PIB pe asistenţă socială. Corect. Dar are şi alte cheltuieli decât asistenţa socială. Ziceam cătrebuie făcută o corelare: cât la sută din totalul cheltuieli bugetare reprezintă cheltuielile cu asistenţa socială. Cred că ar fi un indicator mai relevant, nu?

   • Hronic says:

    Sigur. Este greu de realizat un buget in conditiile in care veniturile bugetare scad si nu exista prioritati clare in domeniul alocarii resurselor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: