Responsabilitatile statului iresponsabil

Constatam ca se vorbeste din ce in ce mai mult despre categoria asistatilor sociali ca fiind una din cauzele situatiei economice actuale, ceea ce este profund eronat.
Responsabilitatea si vina revin in egala masura statului nostru iresponsabil. Trebuie sa facem distinctia clara dintre rolul statului de protectie sociala, firesc intr-o societate evoluata, si derapajul populist al statului determinat de politica inconstienta a celor pentru care conteaza doar cumpararea voturilor folosind gratis si fraudulos resursele statului.
Dezechilibrul actual al bugetului asigurarilor sociale isi are originea in schimbarile sistemului economic de la inceputul anilor 90. Inchiderea intreprinderilor de stat si imposibilitatea absorbtiei fortei de munca a determinat cresterea somajului si atunci statul a ales amanarea rezolvarii problemei prin varianta comoda si populista a pensionarii anticipate, ceea ce a determinat marirea presiunii asupra sistemului de pensii de stat.
Concomitent statul populist a sprijinit dezvoltarea sistemului nociv al pensiilor speciale care a exercitat o presiune suplimentara asupra unui buget aflat deja in dificultate si cunoastem aici si incercarile guvernului
Boc de modificare a acestui sistem. Mai ales sistemul pensiilor speciale pentru puterea judecatoreasca este un sistem ilegal pe care statul n-a reusit sa-l desfiinteze.
Criza economica actuala a determinat agravarea dezechilibrelor in conditiile in care statul nu mai detine controlul asupra sistemului bancar si a ales o politica de austeritate recomandata de FMI.
In timp ce in anii 90 statul a sprijinit pensionarea anticipata care a dus la cresterea numarului de pensionari, acum acelasi stat se vede nevoit sa creasca varsta standard de pensionare, pe care a modificat-o la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, conform Legii 263/2010.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: