Portugalia in fata crizei economice

Metroul din Porto

Gara Oriente

Dupa ce criza economica de anul trecut a obligat Grecia sa accepte un urias imprumut de 125 de miliarde de euro din partea UE si FMI, s-a prognozat ca exista posibilitatea ca urmatoarele tari fortate sa apeleze la planuri de salvare ar putea fi Irlanda, Portugalia sau Spania, iar dintre tarile mari chiar si Italia a fost adaugata pe aceasta lista din cauza uriaselor datorii bugetare.
Sfasitul anului 2010 a confirmat aceasta opinie, Irlanda fiind obligata datorita crizei sistemului bancar si a celui imobiliar, sa accepte un plan de salvare de 85 de miliarde oferit de catre UE si de catre FMI.
Nouriel Roubini, cel care a prognozat criza actuala in anul 2007, a afirmat ca Portugalia va fi a treia tara care se va confrunta cu manifestarile acestei crize.
Devenita membru al UE in anul 1986 si membru in zona euro din anul 1999, Portugalia are un nivel al datoriei publice care depaseste 100% din PIB. Tara a beneficiat de investitii importante in infrastructura, dar exista ingrijorari daca banii au si fost foarte bine folositi. The Economist spunea zilele trecute ca „o sursa de ingrijorare este fetisul Portugaliei pentru infrastructura”. A fost construit un sistem de transport urban modern dar exista opinia ca acesta este neprofitabil datorita ratei mici de folosire.
Primul ministru socialist Jose Socrates a respins ideea ca Portugalia ar avea nevoie de un plan de salvare, singura problema majora fiind deficitul bugetar masiv (9,3% in anul 2009) pe care regimul socialist doreste sa-l ajusteze cu doua procente.
Respingand un plan de finantare din partea UE si FMI, oficialitatile afirma ca deficitul bugetar va fi finantat in continuare de pe piata, ca un indicator al increderii pietelor in situatia economica a tarii. Pe data de 12 ianuarie a avut loc prima emisiune de titluri de stat din acest an, statul reusind atragerea sumei planificate de 1,25 miliarde de euro prin bonduri cu maturitatea in anii 2014 si 2020, emisiune care a fost suprascrisa.
In timp ce ministrul de Finante portughez considera emisiunea drept un succes la un pret acceptabil, analistii economici apreciaza ca nivelul de dobanda de 6,75% pentru bondurile avand termen anul 2020 este nesustenabil pentru o tara cu un grad inalt de indatorare.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: