Golgota Basarabiei sau mankurtizarea Romaniei

Prima reactie mediatica de la Moscova la caderea lui Nicolae Ceausescu a fost ca acesta avusese pretentii teritoriale fata de URSS. Ulterior informatia nu a mai aparut si a fost data uitarii.
Regimul nationalist al lui Nicolae Ceausescu nu avea cum sa manifeste pretentii teritoriale fata de aliatul ideologic de la Est, insa in perioada de dupa venirea lui Mihail Gorbaciov la putere, in cea mai intunecata perioada culturala, la Bucuresti au putut sa apara primele carti ale autorilor din Basarabia ocupata. Au putut fi descoperiti atunci Grigore Vieru (Radacina de foc, Editura Univers, 1988), Ion Druta (Clopotnita, Editura Cartea Romaneasca), precum si o antologie a scriitorilor basarabeni. Erau semnale ale animozitatii intre regimul de la Bucuresti si noua putere de la Moscova.
Aceste aparitii aveau loc in timp ce la Chisinau, dupa anul 1986, incepuse deja miscarea de emancipare nationala a romanilor.
Noul regim instalat la Bucuresti dupa 1989, nu a avut curaj niciodata sa discute deschis problema Basarabiei, considerand-o o problema pe care o va rezolva istoria mai indepartata, abandonand astfel interesul national printr-o politica mankurta, si lasand Moscovei initiativa.
Putem compara atitudinea relativ pasiva a Romaniei in problema Republicii Moldova cu atitudinea politica a Germaniei Federale care avea inscrisa in constitutia sa, in perioada razboiului rece, necesitatea reintregirii.
Pe langa inapetenta politicienilor pentru acest subiect, trebuie sa remarcam lipsa informatiilor consistente din media romaneasca in ce priveste realitatile basarabene.
Puteti vedea in cele ce urmeaza filmul „Golgota Basarabiei”, un documentar istoric realizat la „Moldova-Film” (coordonator de proiect Ion Siman, regia Ion Chistruga, Alina Ciutac, scenariul Victor Vasilache, Ion Chistruga, lectura Ion Ungureanu) pe baza materialelor documentare sovietice.Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: