Cine are nevoie de asanarea crizei financiare din Republica Irlanda?

Daca in anii 80-90 Republica Irlanda a facut importante progrese economice, fiind numita la un moment dat un tigru economic european, in prezent tara se confrunta cu o severa criza financiara, urmarita cu ingrijorare nu doar la Dublin, ci si la Bruxelles.
Dupa criza din Grecia, in primavara acestui an analistii au prognozat dificultati financiare majore posibile pentru Irlanda, Portugalia sau Spania.
Rick Newman scria zilele trecute in US News ca desi datoria publica nu reprezinta decat 65% din PIB, in timp ce cea a Greciei reprezenta 126%, problema majora a Irlandei o reprezinta sistemul bancar afectat de criza imobiliara, pentru care guvernul irlandez a oferit garantii reprezentand 175% din PIB. In conditiile in care Banca Centrala Europeana doreste limitarea programului de pompare in banci de lichiditati la niveluri reduse de dobanda, situatia financiara irlandeza se inrautateste.
Situatia este resimtita in tara puternic. Au inceput sa plece muncitorii polonezi care reprezentau pana la 20% din forta de munca, dar tendinta a ajuns acum la tinerii irlandezi care parasesc tara in cautare de lucru, scria Adevarul zilele trecute.
Daca in urma cu o saptamana primul ministru Brian Cowen nega inca interesul Irlandei pentru un imprumut de urgenta de 70-90 miliarde de euro, asa cum spuneau diferite surse, pe 19 noiembrie anunta ca asteapta acordarea unui pachet de sprijin financiar din partea oficialitatilor europene si din partea FMI la acest sfarsit de saptamana. Discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene, ai FMI si ai BCE au loc la Dublin incepand de joi.
Ministrul de Finante Brian Lenihan spunea ca acest pachet va fi sub valoarea de 100 de miliarde de euro si anunta ieri ca guvernul irlandez va publica marti un plan de austeritate la care lucreaza din luna septembrie. Ministrul de Finante a sustinut ca taxa pe profit de 12,5% nu va fi schimbata, in ciuda presiunilor externe, aceasta continuand sa fie principala atractie pentru investitorii straini.
Interesul major al institutiilor internationale de pastrare a echlibrului sistemului financiar international le determina sa actioneze rapid, dar ingrijorarile din piata persista.

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: