Cronica lui Isarescu

Sediul BNR

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a participat la emisiunea „Dupa 20 de ani” realizata de catre PROTV la Palatul Bancii Nationale si moderata de catre Claudiu Panduru, redactor-sef la Gandul, si de catre Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.
Am putut compara viziunea guvernatorului BNR cu afirmatia omului de stiinta Mugur Isarescu de la 3 octombrie 2008 cand spusese, in mod surprinzator poate, ca „exista ceva ce va schimba definitiv lumea in aceasta criza”.
Exprimandu-si viziunea economica, Mugur Isarescu a afirmat inca de la inceput ca „tipul de economie in care am intrat are cicluri si noi suntem, intr-adevar, in primul ciclu postcomunist. Am trait in acesti zece ani… o perioada de relansare, de avant, de supraincalzire conjuncturala si acum suntem intr-o perioada de criza, de recesiune. In mod normal si evident, si aceasta economie va iesi din recesiune pentru ca evolutia economiei de piata, a economiei capitaliste este ciclica.”
In continuare guvernatorul a apreciat ca cresterea economica se va relua in economia romaneasca in anul 2011, dar ca aceasta, nefiind suficient de solida, s-ar putea ca efectele sociale sa persiste pe intreg anul 2011.
Mugur Isarescu a mai apreciat ca „readaptarea economiei la un nivel mult mai scazut al intrarilor de capital se face cu costuri, se face cu recesiune, se face cu somaj”, aici guvernatorul remarcand eufemistic „lipsa de generozitate a capitalului strain comparativ cu anii anteriori”.
Mugur Isarescu a afirmat ca ajustarea economica de acum a fost de 7% si a comparat-o cu ajustarea macroeconomica din perioada 1998-2000 care a fost de numai 4% „si stim cu totii cat de dureroasa a fost”.
Guvernatorul a respins ideea ca ajustarea sa fie facuta prin inflatie, pe care BNR o considera „si nedreapta si mai dureroasa”, in primul rand din cauza caracterului distorsionant al acesteia. In acest context a reiesit din nou extrem de clar faptul ca BNR nu va sprijini deprecierea monedei nationale pentru ca am intrat intr-o alta faza a economiei.
Referindu-se la mediul de afaceri, guvernatorul a apreciat ca „a face afaceri inseamna a crea locuri de munca, a plati salarii, a plati impozite intr-un mediu concurential… Mediul de afaceri trebuie sa fie incurajat, spiritul antreprenorial trebuie sa fie incurajat, la fel ca munca, la fel ca inovatia, aceasta este baza cresterii economice sanatoase”.

Interviul poate fi urmarit aici .

Reclame

Despre Hronic
Sa incercam sa discutam cu luciditate despre lumea din jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: